تعداد طبقات بهشت و جهنم را با ذکر نام آنها بيان كنيد!
پاسخ:
در قرآن كريم دربارۀ طبقات بهشت سخني به ميان نيامده است، امّا از ابواب آن سخن رفته و نيز از روايات برميآيد كه بهشت داراي مدارج مختلف است.در كتب حديث و نيز تفاسير رواياتي نقل شده كه بر اساس آنها بهشت داراي صد درجه و فاصلۀ هر درجه با درجه و پايۀ بعد، برابر با فاصلۀ مابين آسمان و زمين است و بالاترين و عاليترين آن فردوس ناميده ميشود۱.
در برخي روايات هم آمده است كه تعداد مدارج بهشت برابر با تعداد آيات قرآن است. امام قرطبي در كتاب خويش « التذكرة في أحوال الموتی و امور الآخره» در اين باره به تفصيل سخن گفته است.
پيامبر اكرم (ص) به مؤمنين توصيه كردهاند كه فردوس را كه بالاترين مدارج بهشت است از خداوند طلب كنند۱.
همچنين چنانكه از آيۀ 73 سورۀ زمر برميآيد،بهشت داراي ابواب مختلف است،اسامي اين ابواب در قرآن مذكور نيست و در تعداد آنها هم اختلاف وجود دارد. برخي علما برآنند كه بهشت داراي هشت باب(در) است و رواياتي در تأييد اين نظر وجود دارد. برخي نيز تعداد ابواب بهشت را يازد،سيزده وشانزده باب دانستهاند.
به هر روي اسامي ابواب هشتگانۀ بهشت چنين است:باب الصلاة،باب الجهاد،باب الصدقة،باب الريان،باب التوبة،باب الكاظمين الغيظ ،باب الراضين و باب الأيمن.
در بهشت غرفهها وقصرها و باغهاي فراواني هم وجود دارد.(براي تفصيل به صفحات 405 ـ 395 كتاب التّذكره مراجعه شود).
در قرآن كريم ازبهشت با اين اسامي ياد شده است: الأخره، جنّات عدن، جنّات فردوس، جنّات المأوی، جنّاتالنّعيم،جنةالخلد،جنةعاليه،جنةالمأوی،جنةالنعيم،حُسنی،الدّارالآخره،دارالسّلام،دارالقرار،
دارالمتّقن،دارالمقامه،روضات الجنات،طوبی،فردوس،فضل،يمين.
اما دربارۀ جهنّم : در آيۀ 44 سورۀ مباركۀ حجر تصريح شده است كه دوزخ داراي هفت باب است؛ مفسرّان بر اساس قولي از حضرت علي ابن ابيطالب ـ كرّم الله وجهه ـ در تفسير اين آيه، مراد از ابواب را ...