در مورد ارث و دو برابر بودن سهم پسران، دلیل آن را استاد فرمودند، آیا اگر این دلایل به نحوی مصداق خود را از دست دهند و در جامعه رسوم فعلی تغییر یابد، یعنی مثلاً مخارجِ ازدواج و مهريه و تأمينِ احتياجات زندگي و ياري دادنِ ديگران به صورت مشترک تامین گردد آن وقت میتوان سهم الارث آنان را برابر در نظر گرفت ؟
در صورت مثبت بودن پاسخ، آیۀ قرآنی در این مورد چه می شود ؟
پاسخ:
اوّلاً: اسلام آخرين و كاملترين دين الهي است و قوانين اين دين، براي تمام ادوار و اعصار وضع شده است زيرا خداوند به همه چيز آگاه و بر گذشته و آيندۀ انسانها و دگرگوني جوامع واقف است.
ثانياً: بايد دانست كه براي تحليل و فهم هر عقيده و مكتب و قانوني، لازم است كه مقدّمات و مقوّمات آن عقيده و پيشفرضهاي آن در نظر گرفته شود؛ اسلام هم از اين قاعده خارج نيست و براي فهم و تحليل قواعد و قوانين آن، بايد ابتدا به چهارچوب قوانين و قواعد آن مراجعه كرد. sabaq.net
ثالثاً:اسلام به نظام خانواده بسيار اهميّت داده و بر مرد واجب كرده كه هزينههاي خانواده را تأمين كند و از آنجا كه مرد وظايف شرعي بيشتري دارد،معقول است كه مزاياي بيشتري هم داشته باشد. علاوه بر اين، اسلام در هيچ شرايطي، وظايف مرد را بر عهدۀ زن نگذاشته است تا قانون ارث در آن شرايط تغيير پيدا كند.
رابعاً: بايد توجّه داشت كه در هيچ جا و هيچ قانوني،استثناء و موضوع نادر و شاذّ،قاعده را بر هم نميزند.
رجوع به: چرا در تقسيمِ ارث، سهم پسران دوبرابرِ سهمِ دختران است؟