آیا اولیاء میتوانند مانند انبیاء(علیهم السّلام) کرامات و خوارق عاداتی که انجام میدهند را تکرار کنند یا نوعی لطف ایزدی است که در برههای از زمان براي این بزرگان به وقوع میپیوندد و ایشان فقط فاعل کارند و در چگونگی آن اختیاری ندارند؟ لطفاً با توجه به جواب سؤال در این رابطه کتاب یا مرجعی معرّفی کنید.
پاسخ:
بايد دانست كه كرامات اولياء امّت در واقع ادامۀ معجزات پيامبر(ص) و تأييد رسالت و حقّانيّت آن حضرت است و هر كرامت، معجزهاي ديگر براي پيامبر(ص) است، زيرا كرامت به بركت پيروي پيغمبر(ص) براي اولياء پديد ميآيد.
بزرگان گفتهاند كه كرامات اولياء انواع گوناگوني دارد؛ وقوع برخي از كرامات در اختيار ولي قرار دارد و برخي از كرامات بدون اختيار و حتّی اطّلاع ولي براي او به وقوع ميپيوندد۱.
كراماتي كه در اختيار اولياست ميتواند به اختيار آنها ـ به اذن خداوند ـ تكرار شود، امّا تكرار كراماتي كه در اختيار اولياء قرار ندارد صرفاً به ارادۀ خداوند بستگي دارد. sabaq.net
وجود معجزه براي انبياء واجب است، امّا وقوع كرامت براي اولياء واجب نيست، بزرگترين كرامات استقامت در انجام عبادات خالصانه و پرهيز از منهيات است، اوليائي وجود دارند كه غير از اين، كرامت ديگري از آنها مشاهده نميشود، بنابر اين نداشتن خوارق هيچ نقصي در ولايت اولياء ايجاد نميكند.
براي آگاهي يافتن از انواع كرامات، علائم ، شرائط و دلائل اثبات آن و اقوال بزرگان در اين باب به مقدّمۀ كتاب ارزشمند «جامع كرامات الأولياء» از عارف نامي «شيخ يوسف بن اسماعيل نبهاني(رح)» مراجعه كنيد.
ـــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
- « الكرامة فعل لا محالة محدث... تظهر علی عبد تخصيصاً له و تفضيلاً و قد تحصل بإختياره و دعائه و قد لا تحصل و قد تكون بغير اختياره في بعض الأوقات... آه ». جامع كرامات الأولياء؛ جلد اوّل، ص 27.